News

Our news for you...

Tekorten bij vegetariërs en vegans

1 maart 2021 - door Tessa

Hoewel het zeker gezond is om minder dierlijke voedingsmiddelen te gebruiken, is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van tekorten die kunnen ontstaan. Zeker als je strikt vegetarisch of veganistisch eet. Met de juiste aanvulling van wat extra plantaardig eiwit en de juiste vitamines en mineralen voorkom je als vegetariër of veganist tekorten en beperk je de kans om gezondheidsklachten te ontwikkelen. We zetten deze voedingsstoffen voor je op een rij.

Vitamine B12 
Deze vitamine komt alleen in dierlijk voedsel voor en is het meest voorkomende tekort in een vegetarische en vegan lifestyle. De eerste klachten zijn vermoeidheid, lusteloosheid, haaruitval en een bleke huid. B12-supplementen helpen jou om dit tekort aan te vullen. Het best opneembaar zijn B12-zuigtabletjes met actieve vormen van B12 omdat ze via het mondslijmvlies zeer goed in de bloedbaan worden opgenomen.

Zink 
Dit mineraal is belangrijk voor onze weerstand én voor een normale stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten. De eerste symptomen van een zinktekort herken je aan witte stipjes op de nagels van je handen. Het is goed om zink samen met koper in te nemen, omdat deze met elkaar in balans dienen te zijn. 

IJzer
IJzer zorgt net als zink voor een goede weerstand en voldoende energie. Mensen met een ijzertekort voelen zich soms zo slap als een vaatdoek, hebben een bleke huid en bleke lippen. IJzer kun je goed aanvullen met een vloeibaar supplement zoals Nano-ijzer.

Jodium 
Dit mineraal is de brandstof voor de schildklier. Bij een vegetarische of vegan lifestyle zien we vaak schildklierproblemen. Wij adviseren dan ook om dit aan te vullen met 150 mcg jodium per dag.

Vitamine D 
In Nederland kunnen we alleen in de maanden juli en augustus voldoende vitamine D aanmaken uit zonlicht. De overige maanden is aanvulling essentieel. Vitamine D is een belangrijke weerstandsvitamine, die ook essentieel is voor sterke botten en tanden. Voor veganisten is er vegan D gekregen uit korstmos. 

Algen olie
Omega 3 is een belangrijke bouwstof voor de celmembranen van onze lichaamscellen. Goed voor de hersenen, hart, ogen, weerstand en spieren. In plaats van vette vis kunnen vegetariërs en vegans deze essentiële vetzuren aanvullen met algenolie.

Back to news overview