News

Our news for you...

Supplementen kieshulp

Hoe zie je door de bomen het bos, in de wereld van supplementen?

Door: Emmy Valewink

Het aanbod van supplementen wordt steeds groter. Van vitamines, mineralen tot kruiden en superfoods. Hoe bepaal je wat jij nodig hebt en welke merken zijn dan het beste? Een veel gestelde vraag in onze praktijk, waarbij we je graag op weg helpen.

Hier zijn een paar stappen die je kunnen helpen om door de bomen het bos te zien:

1. Wat is je doel?

Wil je meer energie? Wil je je immuunsysteem verbeteren? Heb je specifieke gezondheidsklachten als slaapproblemen, hormonale disbalans, gewrichtspijnen, darmklachten of huidproblemen? Sport je veel? Ben je vegan, vegetarisch of volg je een dieet waarbij je voedingsstoffentekort zou kunnen komen?

2. De basisprincipes van kruiden en supplementen

Veel kruiden hebben eeuwenlang gebruik achter zich zoals bijvoorbeeld kruiden als gember, kurkuma, oregano en valeriaan. Ze hebben bewezen voordelen bij gezondheidsklachten, zoals ontstekingen of spijsverteringsproblemen. Wil je meer weten over een kruid of supplement? Wetenschappelijke studies vind je op platforms als PubMed. Maar ook in het Nederlands zijn er goed onderbouwde artikelen te vinden op de sites van: Ortho Health Foundation, Natura Foundation en Stichting Orthomoleculaire Educatie (SOE).

Wees je ervan bewust dat sommige kruiden en supplementen interacties kunnen hebben met medicijnen of andere supplementen. Sommige kruiden kunnen bijvoorbeeld de werking van bloedverdunners beïnvloeden of de effectiviteit van bepaalde medicijnen verminderen. Als je medicijnen gebruikt of onder behandeling bent van een arts, bespreek dan altijd met een professional welke kruiden en supplementen voor jou veilig zijn.

3. Kies betrouwbare merken

Er veel supplementen op de markt, maar de kwaliteit verschilt enorm. Merken die wetenschappelijk onderzoek doen naar hun producten en transparant zijn over hun ingrediëntenlijst, doseringen en productieproces. Bij supplementen geldt vaak: goedkoop = duurkoop. Lees het etiket goed:

  • Wat is de hoeveelheid actieve stof per dosis?
    Soms geeft een etiket de dosis per 4 of 6 capsules aan, reken altijd terug naar de hoeveelheid per capsule.
  • Kies voor producten met zo min mogelijk toevoegingen. Vulstoffen en andere hulpstoffen worden toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren. Maar zijn ze echt nodig? Kies een product met zo min mogelijk toevoegingen en vermijd het schadeijke titaniumdioxide dat als 'witmaker' aan supplementen wordt toegevoegd.
  • Waar komt het product vandaan? Zijn er onafhankelijke certificeringen die de kwaliteit waarborgen? In China gelden minder strenge regels en het komt nog wel eens voor dat er te hoge levels zware metalen en andere verontreinigingen in supplementen zitten.

4. Keep it simple

Je hoeft niet de nieuwste hype te volgen om gezond te blijven. Gebruik een basis die je aanvult met specifieke producten voor jouw doel. Eet verse, onbewerkte voeding in alle variatie die je aanvult met:

  • Vitamine D: wanneer de r in de maand is, kan ons lichaam niet voldoende vitamine D aanmaken. Vitamine D is belangrijk voor de hormoonproductie, botten, tanden, het remmen van ontstekingen en ons immuunsysteem. Neem een supplement dat ook vitamine K2 bevat, dit verbetert de opname van vitamine D.
  • Magnesium: belangrijk voor de regulatie van insuline en schildklierhormonen. Daarnaast helpt Magnesium bij het verminderen van spierkrampen en bevordert het een goede nachtrust.
  • Zink: essentieel voor een goed werkend immuunsysteem en is belangrijk voor een gezonde hormonale balans.
  • Omega-3: omega-3 vetzuren helpen bij het verminderen van ontstekingen en een hormonale balans. Omega 3 is ook belangrijk voor de botten, hartfunctie en hersenen. Belangrijk als je weinig vette vis eet.
  • B12: wanneer je weinig dierlijke producten of alleen plantaardige voeding eet. Vitamine B12 komt namelijk alleen voor in dierlijke voeding.

 

5. Wanneer heb je extra supplementen nodig?

Je hebt extra supplementen nodig als je lichaam niet genoeg van bepaalde voedingsstoffen uit je dieet haalt, of als je behoefte aan een bepaalde stof tijdelijk verhoogd is. Dit kan om verschillende redenen het geval zijn:

  1. Onvoldoende inname van voedingsstoffen: Niet iedereen eet gevarieerd of krijgt alle essentiële voedingsstoffen binnen. Bijvoorbeeld, als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, kun je een tekort krijgen aan vitamine B12, ijzer of omega-3-vetzuren.
  2. Verhoogde behoefte: Sommige mensen hebben een verhoogde behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld zwangere vrouwen (foliumzuur), atleten (eiwitten of elektrolyten), ouderen (vitamine D, calcium) of mensen die herstellen van een ziekte.
  3. Gezondheidsklachten: Bij bepaalde medische aandoeningen of als je medicijnen gebruikt, kan je lichaam moeite hebben om voedingsstoffen goed op te nemen. Supplementen kunnen dan helpen om tekorten aan te vullen.
  4. Voedingskwaliteit: Door bodemuitputting, klimaatverandering, bewerkingen, transport en opslag van voedsel kan de voedingswaarde van sommige producten afnemen. Supplementen kunnen dan helpen om de ontbrekende vitaminen en mineralen aan te vullen.

6. Meten = weten!

  • Evalueer je voeding: krijg je voldoende voedingsstoffen binnen? Een dagboek of een specifieke app geeft meer inzicht.
  • Heb je lichamelijke symptomen zoals vermoeidheid, huidproblemen, haarverlies, pijn in je gewrichten of andere klachten?
  • Laat je adviseren! Analyseer je voeding en doe een aanvullend onderzoek om te weten of je voedingstekorten of een deficiëntie aan vitamines of mineralen hebt. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies!
  • In de GoGreenStore vind je producten van de beste kwaliteit met de juiste informatie!

 

Back to news overview