News

Our news for you...

Schildklier onder de loep

Door Tessa van der Steen

Wanneer je schildklier optimaal werkt zit je lekker in je vel en bruis je van de energie. Helaas is dit voor veel mensen niet het geval. Wanneer zij naar de huisarts gaan worden de symptomen niet altijd herkend. Als er bloedonderzoek naar de schildklier gedaan wordt, test men alleen op TSH, het schildklier (thyroid) stimulerend hormoon.

Over het algemeen worden erg brede referenties gebruikt zodat je bijna altijd te horen krijgt dat er niets met je schildklier aan de hand is. Daarom zijn de signalen die het lichaam geeft een belangrijke graadmeter.

Symptomen van een trage schildklier zijn:
Vermoeidheid
Kouwelijk
Moeite met afvallen
Stemmingswisselingen of depressie
Darmklachten
Obstipatie
Verteringsproblemen
Dunner wordend haar
Overmatig haaruitval
Dunner uiteinde wenkbrauwen
Droge huid
Snel brekende nagels
Niet lekker in je vel

De schildklier is een klier die veel regelt. Is er teveel stress dan past de schildklier de snelheid van de verbranding en voedselvertering aan. Door een tragere verbranding en vertering ontstaan weer nieuwe problemen: energietekort en darmklachten.

Voedselintoleranties kunnen veel stress veroorzaken. Het lichaam ziet voeding als iets gevaarlijks. Het immuunsysteem wordt geprogrammeerd om voedsel aan te vallen. Dit leidt tot een overactief immuunsysteem dat op den duur nog meer fouten gaat maken en in een later stadium zelfs de eigen cellen kan gaan aanvallen (auto-immuunreactie).

Meten = weten!
Daarom is de eerste stap in onze praktijk het onderzoeken van de schildklier, waarbij er naast TSH ook vrij T4 en vrij T3 wordt getest. TSH zet de schildklier aan tot productie van het inactieve schildklierhormoon T4. Pas wanneer er een jodiumatoom wordt afgesplitst wordt dit een actief schildklierhormoon.

Bloedafname is niemands favoriete bezigheid. Daarom is de tweede stap het testen op voedselintoleranties, wat met hetzelfde bloedsample kan gebeuren. We starten met een screening op 16 voedingsmiddelen:

Eieren, koemelk, gist, caseïne
Amandelen, hazelnoten, tarwe, rogge
Banaan, kiwi, ananas, appel
Tomaat, paprika, knoflook en mosterd

Wanneer er reacties uit deze 16 komen, wordt een strikt eliminatiedieet geadviseerd. In geval van reacties in de hoogste categorie, wordt een vervolgtest op 88 voedingsmiddelen aangeraden.

Wil je meer informatie over deze onderzoeken? Mail dan naar: info@yourhealthcoach.nl

Back to news overview