1 juni 2021 - door Tessa
Eind april werden wij benaderd door het tijdschrift ‘Fit met Voeding’ voor een interview. Zij waren vooral geïnteresseerd in onze aanpak en het nieuwe voedingsbeleid bij FC Volendam. Emmy heeft afgelopen september het stokje van Tessa overgenomen op de voetbalclub, dus zij heeft het interview voor haar rekening genomen. Emmy beantwoordde vragen over onze voedingsregels, aanvulling met supplementen en hoe de keuken omgetoverd is tot 80% plantaardig en nog maar 20% dierlijke producten. Lees hier een deel van het interview met Emmy, het volledige interview kun je lezen door op de link onderaan dit artikel te klikken.
Hoe ben jij health coach geworden?
‘Ik heb altijd een fascinatie gehad voor gezonde voeding, en me ook wel verwonderd over mensen om me heen die daar soms een gevecht mee hadden. Denk aan het jojo-effect of aan bepaalde levensfasen: je gaat studeren, en hoe blijf je dan toch gezond leven? Ander voorbeeld: zwangerschappen. Ik heb daar mensen wel mee zien worstelen. Zelf ben ik er wel redelijk doorheen gefietst, ook doordat ik de interesse had om gezond te willen leven. Ik kreeg best vaak de vraag: hoe doe jij dat dan? Toen ik zelf kinderen kreeg, maakte ik bijvoorbeeld alles zelf. “Koop jij nou nóóit potjes?”, vroeg men dan. Heel af en toe deed ik dat wel eens, als het echt niet anders kon. Maar meestal maakte ik alles vers. “Je eet toch zelf ook niet uit een blikje of potje?”, zei ik dan. Vervolgens gingen mijn kinderen naar de crèche en naar school, en daar was zó veel werk aan de winkel qua educatie en gedragsverandering ... Daar werd ik heel erg getriggerd: hé, hier wil ik eigenlijk gewoon mijn werk van maken.’
Wat deed je op dat moment voor werk?
‘Ik heb bedrijfswetenschappen gestudeerd. Vervolgens ben ik de financiële hoek in gegaan. Ik heb in de recruitment en consultancy gezeten. Echt een héél andere hoek. Maar ook daar zag ik bepaalde dingen: veel burn-outs en veel ziekteverzuim. Ook dat was voor mij een trigger: jeetje, wat zonde! Terwijl je zo veel kunt doen aan preventie, onder andere met de plug-in van gezonde voeding en beweging.’
Sinds wanneer ben je health coach?
‘Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen bij Your Health Coach, opgericht door Tessa van der Steen. Ik doe dit werk nu drie dagen per week. Deels werk ik vanuit de praktijk in Amsterdam en deels vanuit het stadion van voetbalclub FC Volendam. Via Tessa ben ik daar terechtgekomen. Zij had zoiets van: volgens mij is dit een heel mooi project voor jou. Gezien mijn affiniteit met sport, maar ook omdat ik vanuit de financiële wereld gewend was om met mannen te werken. Bovendien vind ik voetbal ook nog eens leuk. Zij heeft in de zomer van 2019 bij FC Volendam een voedingsbeleid opgezet, en vervolgens heeft ze in de zomer van 2020 het stokje aan mij doorgegeven. Het heeft even stilgelegen door Covid, maar vervolgens is het weer opgepakt.’
Wat houdt dat voedingsbeleid concreet in?
‘We zijn begonnen met het maken van een no-list. Die is heel simpel: geen geraffineerde suikers, geen melkproducten en geen gluten. De spelers ontbijten thuis en daar gebruiken ze ook hun avondeten, maar ze lunchen op de club. Die no-list pasten we in het begin dus vooral toe op de lunch. Geen suiker is op zich evident, maar geen zuivel en gluten was iets nieuws. Daarnaast hebben we heel erg gefocust op de inname van eiwitten en vetten, en niet zozeer op koolhydraten. Eiwitten zijn natuurlijk al bekend in de sportwereld, maar daarnaast weten we dat vetten je bloedsuiker stabiel houden en dat je daar de lange energie van ervaart. Dit in tegenstelling tot het eten van veel koolhydraten, en dan vooral snelle koolhydraten.’
Hoe reageerden de spelers?
‘Tessa is destijds gestart met een ontbijtsessie, waarbij ze een aantal ontbijtopties gaf voor een complete maaltijd met de juiste verhouding van eiwitten, vetten en koolhydraten. Zonder gluten, zuivel en suikers. Dat ontbijt moesten de spelers ook zelf maken in die sessie. De samenstelling van de spelersgroep is heel divers. Een paar enkelingen hoorden niks nieuws, maar dat waren de uitzonderingen. Voor anderen was het van witte kadetjes met hagelslag en sinaasappelsap naar het ontbijt zoals wij dat hebben geïntroduceerd. Dat was wel even schakelen. De een heeft daar meer interesse en affiniteit voor dan de ander. De een vindt smaak heel belangrijk en de ander eet heel functioneel en heeft zoiets van: oké, als dit goed voor me is, dan eet ik dat. Daar liggen verschillende uitdagingen. Daarom doen we ook één-op-één coaching: de spelers hebben één keer in de zoveel maanden sowieso een individueel gesprek. Tussendoor is er vaak ook nog contact. Ik ben iedere week op de club.’
Hoe gaat het nu?
‘Sinds februari wordt de lunch bereid in een open keuken door een nieuwe chef-kok, waarbij we nog een stapje verdergaan om de spelers met nieuwe gerechten en smaken te laten kennismaken. Helemaal volgens protocol met de juiste verhoudingen van macrovoedingsstoffen. Waarbij we ze ook een stukje educatie en inspiratie meegeven. De keuken is voor 80% plantaardig, en alles onbewerkt met veel groenten, peulvruchten, zaden en noten. Voor 20% eten ze ook nog wel kip en vis. Op deze manier proberen we ze mee te geven dat je op deze manier echt gezond én lekker kan eten, en gevarieerd. Die recepten staan ook online, dus die kunnen ze dan ook thuis maken. Dat is wel echt een next step, waardoor er veel meer interactie is en er veel meer over gepraat wordt. Sommige nemen het ook letterlijk mee naar huis: die vragen om een to-go voor ’s avonds. Dat is heel leuk om te zien. Soms zijn er gerechten waarvan ze zeggen: “Pastinaakpuree, wat is dit? – ik vind het niet lekker”. Maar tegelijk komt dan het besef: dit is wel goed voor me, hier zitten voedingsstoffen in die ik nodig heb. Het is een interessant proces.’
Je stimuleert ze om thuis ook te eten volgens deze voedingsregels?
‘Ja. Maar dat kan je ze natuurlijk niet verplichten: het is wat ze er zelf mee doen. Maar het gros van de spelers ervaart ook de voordelen ervan. Ze voelen dat ze veel meer energie hebben, en dan langdurige energie. Het grootste deel eet ook inmiddels andere soorten ontbijt, zoals een goed gevulde shake, een havermoutpap, boekweitpannenkoeken of eieren met avocado en zonder brood. Maar er zijn enkelingen die zeggen: “Ik neem af en toe nog wel een broodje hoor, ’s ochtends”. Dat is de persoonlijke afweging. Als jij je daar goed bij voelt – want daar gaat het uiteindelijk om – is dat aan jou.’
Hoe gaan jullie om met de microvoedingsstoffen?
'Die zijn ook heel belangrijk. We adviseren de spelers om extra vitamine C, vitamine D, zink, magnesium en omega-3 te slikken. Toch vroegen we ons afgelopen winter af hoe de vitamine D-bloedwaarden zouden zijn. We hebben verschillende spelers met een donkere huidskleur, wat de kans op lagere waarden vergroot. Afgelopen december hebben we daarom bij alle spelers de vitamine D-waarden gemeten. Twee derde van de spelersgroep bleek onder de norm te zitten van 75 nanomol per liter (nmol/l). Op basis van de metingen zijn we op individuele basis extra gaan suppleren. Sommige spelers zaten echt heel lang, dus die hebben we flink wat vitamine D gegeven. Die kregen bijvoorbeeld twee keer per dag 75 mcg, wat we daarna afbouwden naar dagelijks één keer 75 mcg om zo de bloedspiegel vast te houden. In maart hebben we de vitamine D-waarden opnieuw gemeten en toen zat bijna iedereen boven 75 nmol/l. In de loop van juni gaan we ze opnieuw meten. Dan heb je ook weer de factor zon, dus kunnen ze waarschijnlijk de suppletie wat afbouwen.’
Je kunt het volledige interview hier lezen.