News

Our news for you...

Hormoonbalans

Door: Emmy Valewink

Hormonale disbalans bij vrouwen zien wij in onze praktijk veelvuldig. De klachten kunnen variëren: weinig energie, huidklachten, slecht slapen, overgangsklachten zoals opvliegers, migraine, stemmingswisselingen, slechte concentratie, depressiviteit, menstruele klachten, vermindering libido en vruchtbaarheid, vocht vasthouden, gewichtstoename, osteoporose, gewrichtspijnen, blaasklachten en darmklachten.

Voor mannen uit een hormonale disbalans zich vooral in vet toename op vrouwelijke plaatsen zoals buik, borst en bovenarmen, verminderd libido en vruchtbaarheid, kaalheid en moeizame spieropbouw.

Gelukkig zijn er simpele leefstijl interventies die deze klachten verminderen of laten verdwijnen! We geven je een aantal basisadviezen met betrekking tot voeding. Het gebruik van supplementen en kruiden is maatwerk, maak daarom een afspraak met ons voor een op maat gemaakt advies. In dit artikel bespreken we de belangrijkste tips en de hele maand november kun je gebruik maken van een aantrekkelijke korting op supplementen uit dit thema.

Ons advies:

  1. GO: zorg voor een gezonde darmflora
  • Eet onbewerkte voeding van het seizoen in alle variatie.
  • Eet complexe koolhydraten met veel vezels: o.a. groenten, noten, zaden, peulvruchten.
  • Eet eiwitrijk en voldoende ‘goede’ vetten: o.a. vette vis, avocado en olijfolie extra vierge.
  • De juiste fyto-oestrogenen voor een oestrogeen balans: o.a. noten, zaden, zeewier, knoflook.
  • Intermittent fasten.

NO: suiker en xeno-oestrogenen

  • Vermijdt geraffineerde suikers: suiker, glucose, fructose, stropen, alles wat eindigt op - ose
  • Eet zo min mogelijk zetmeelrijke voeding.
  • Eet geen (bewerkte) soja.
  • Xeno-oestrogenen: o.a. kweekvis, plofkippen, cosmetica, deodorant, haarverf, haarspray, plastic, blik en batterijen bevatten stoffen die je hormoonbalans verstoren.

Gezonde darmflora spelen een belangrijke rol in de hormonale balans. Naast goede voeding, ondersteunt probiotica de spijsvertering en darmgezondheid.

Wil je graag meer weten over de status quo van je darmflora en welke probiotica jouw darmen nodig hebben? Neem contact met ons op voor advies en ontlasting onderzoek.

 

  1. Extra suppletie en kruiden
  • Vitamine D: wanneer de r in de maand is, kan ons lichaam niet voldoende vitamine D aanmaken. Vitamine D is belangrijk voor de hormoonproductie (voor zowel mannen als vrouwen), gezondheid van onze botten, tanden, het remmen van ontstekingen en ons immuunsysteem. Tijdens de overgang zorgt de daling van progesteron voor een toename van de kans op osteoporose en botbreuken, juist dan raden we de combinatie met vitamine K aan. Neem een supplement dat ook vitamine K bevat, dit verbetert de opname van vitamine D.
  • Magnesium: belangrijk voor de regulatie van insuline en schildklierhormonen. Daarnaast helpt Magnesium bij het verminderen van spierkrampen en bevordert het een goede nachtrust.
  • Omega-3: visolie of algenolie met omega-3 vetzuren helpen bij het verminderen van ontstekingen en handhaven een hormonale balans. Omega 3 is ook belangrijk voor de botten, hartfunctie en hersenen.
  • Zink: essentieel voor een goed werkend immuunsysteem, heeft een belangrijke functie in de productie van hormonen (zoals het schildklierhormoon) en is belangrijk voor een gezonde hormonale balans.
  • Maca: deze wortel uit het Andes gebergte wordt gebruikt om de hormonale balans te ondersteunen en kan helpen bij symptomen als PMS, menopauzeklachten en verbeteren van libido.
  • Vitex Agnus Castus (Monnikspeper): biedt ondersteuning bij de menstruatie, draagt bij aan de hormoonhuishouding, ondersteunt het overgangsproces en biedt weerstand tegen stress. Door interactie met oestrogeen- en progesteronreceptoren wordt het ongemak tijdens de menstruatie beperkt.
  • Ashwaganda: dit adaptogene kruid kan helpen bij het verminderen van stress en het in evenwicht brengen van hormonen die door stress worden beïnvloed.
  • Rhodiola: een ander adaptogeen kruid dat het stressniveau kan verlagen en de hormonale balans ondersteunen.
  • Zilverkaars: kan helpen bij overgangsklachten als opvliegers, zweten en stemmingswisselingen. Sommige supplementen en kruiden kunnen interacties hebben met medicijnen. Raadpleeg altijd je arts voordat je ze gebruikt in combinatie met medicijnen.

Vraag ons voor advies afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Hierbij is een hormoontest en/of bloedonderzoek aan te bevelen om de oorzaak van je hormonale disbalans vast te stellen en de juiste behandeling te bepalen.

  1. Laboratorium onderzoek ‘hormonen’

Hormoontesten zijn er zowel voor vrouwen als voor mannen! We testen het progesteron, oestrogeen, testosteron en DHEA (tegenhanger van het hormoon cortisol).

Bij vrouwen nemen de oestrogenen en progesteron af tijdens de overgang. Dit kan zowel fysieke als mentale klachten veroorzaken. Meten = weten! Testosteron blijft op peil mits er geen chronische stress speelt.

Mannen kunnen ook een hormonale disbalans ervaren bij bijvoorbeeld een testosteron tekort en oestrogeendominantie. Oorzaken van een laag testosteron zijn o.a.: overgewicht, stress, weinig slaap of nutriënten tekorten. Mannen kunnen dan vet opslaan op typisch vrouwelijke plaatsen zoals heupen, bovenarmen en borst.

Met behulp van speekseltesten kunnen we de actieve hormonale waardes bepalen en een maatwerk behandelplan opstellen.

  1. Inspanning en ontspanning
  • Zorg voor voldoende beweging: 2x per week minimaal een half uur krachttraining en 150 minuten per week matig/intensieve duurtraining per week. Veel wandelen en fietsen telt ook!
  • Ontspan en reduceer stress. Een gezond stresslevel is van cruciaal belang voor onze algehele gezondheid en hormoonbalans. Chronische stress leidt tot overmatige productie van het ‘stresshormoon’ cortisol. Dit heeft weer effect op andere hormonen met alle gevolgen van dien.
  • Zorg voor voldoende slaap en een ontspannen slaapritueel.

Wil je meer weten over onze aanpak, testen of wil je een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

Back to news overview