Door Tessa van der Steen
Voedselintoleranties komen veel meer voor dan allergieën. Klachten zoals vermoeidheid, winderigheid, opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, gedragsproblemen, moeizaam afvallen, concentratieproblemen en neerslachtigheid kunnen veroorzaakt worden door een voedselintolerantie.
Een intolerantie voor voedsel begint in de darmen. De conditie van onze darmen bepaalt onze gezondheid. 75% van ons immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Een disbalans in de darmflora (dysbiose), ontstekingen, biofilms en leaky gut dragen bij aan het ontstaan van intoleranties.
Wanneer het slijmvlies van de darm steeds opnieuw geprikkeld wordt gaat de conditie achteruit en daarmee ook de opnamecapaciteit. In het darmslijmvlies van de dunne darm wordt het verteerde voedsel getransporteerd naar je bloed. Slechte bacteriën krijgen nog meer kans zich te ontwikkelen en er ontstaan ontstekingen.
Ook is het van groot belang voldoende tijd te nemen voor je maaltijd en goed te kauwen. De vertering van onze voeding begint immers in de mond. Daar worden de eerste spijsverteringsenzymen toegevoegd die het voedsel in kleine stukjes knippen. Wanneer er aan ons immuunsysteem te grote voedseldeeltjes gepresenteerd worden, ziet het immuunsysteem deze voedseldeeltjes als indringers. Vervolgens wordt er een heel leger geformeerd om deze stoffen aan te vallen. Met een overactief immuunsysteem als gevolg.
Daarnaast eten we vaak dagelijks hetzelfde en te eenzijdig. Wij mensen zijn gewoontedieren. Jarenlang hetzelfde ontbijt, een vaste lunch op werkdagen en elke maandag hetzelfde menu. Juist wanneer er te veel van hetzelfde gegeten wordt, loop je het risico een voedselintolerantie te ontwikkelen.
Stel je eet dagelijks een gezond ontbijt zoals havermout. Tussen de middag 2 speltboterhammen met beleg. In de middag een mueslireep. 's avonds eet je het liefst pasta. Bij al deze maaltijden krijgt het lichaam gluten binnen. Haver, spelt, rogge en tarwe bevatten gluten. Door het lichaam ieder eetmoment te belasten met een van de moeilijkste voedingsmiddelen om klein te knippen, vergroot je de kans op het ontstaan van een voedselintolerantie.
Variatie is het sleutelwoord! Eet niet dagelijks hetzelfde maar varieer volop. Wil je weten of je voedselintoleranties hebt, doe dan onze intolerantie pre-screening.