News

Our news for you...

Het nut van visolie

Door Tessa van der Steen

Visolie is rijk aan Omega 3 (DHA en EPA). Deze gezonde vetzuren hebben een positief effect op de hersenfunctie, het hart, het gezichtsvermogen, de weerstand en onze spieren en botten. Daarnaast is visolie een krachtige ontstekingsremmer. Deze gunstige effecten bereik je bij een dagelijkse inname van tenminste 250 mg DHA en 250 mg EPA per dag. Er zijn echter zoveel visolieproducten op de markt, welk merk visolie is nu het beste? Als health coaches vinden wij een milieuvriendelijk en duurzaam productieproces belangrijk, een glazen verpakking in plaats van plastic, en tot slot een scherpe prijs. Daarom kiezen wij voor de visolie van Arctic Blue.


Wist je dat de meeste visolie die in Nederland verkocht wordt helemaal uit Zuid-Amerika komt? Daar worden sardines en ansjovis gevangen en in zijn geheel vermalen. Voor 1 capsule visolie zijn 30 hele ansjovissen nodig. Dit is zeker niet de meest duurzame manier om visolie te produceren. Maar het ergste is dat deze manier van produceren een nadelig effect heeft op de oceanen en het milieu: een deel van de voedingsbron van dolfijnen, zeevogels, zeeleeuwen en walvissen wordt op deze manier weggenomen. Gelukkig kan het ook anders!

Visolie van de snijresten van visfilet
Wanneer kabeljauw gevangen wordt, levert deze naast filets voor de markt maar liefst 150 ml visolie (of 250 capsules) op. Dit is nogal een verschil met de visolieproductie zoals hierboven beschreven, waar 7500 ansjovissen nodig zijn om 250 capsules te vullen! Daarom is het beter voor het milieu om visolie te kopen die gemaakt is van filetsnijresten. Deze werkwijze, waar dus geen extra vis voor gevangen hoeft te worden, leverde fabrikant Arctic Blue het MSC-keurmerk voor duurzame visserij op. Wij bij Your Health Coach zijn trots dit mooie merk aan te mogen bieden aan onze cliënten.

Oxidatie van visolie
De verantwoorde werkwijze van Arctic Blue in het koude Noorwegen heeft als gevolg dat deze visolie niet-geoxideerd en schoon is. Visolie kan reageren op zuurstof (dit noemen we oxidatie) en dan veranderen in een ongezond vet. Ludo van Wiel werkte jaren als visolie-expert in de reguliere industrie en stelde het belang van een niet-geoxideerde (dus een lage Totox-waarde), schone (gezuiverd met moleculaire destillatie) en natuurlijke (dus geen ehtylesters) visolie voorop. Ook vindt hij het belangrijk dat de visolie afkomstig is uit Noorwegen en niet uit China of Zuid-Amerika. Drie jaar geleden richtte Ludo zijn bedrijf Arctic Blue op en biedt hij sindsdien hoge kwaliteit visolie aan. 

Zonder abonnement
Inmiddels zijn er meerdere aanbieders van deze kwaliteit visolie op de markt. Wat wij jammer vinden is dat je bij de meeste aanbieders een abonnement moet afsluiten en voor 6 of 12 maanden flessen geleverd krijgt. Daarnaast zit de visolie van andere aanbieders vaak in plastic flessen. Daarom bieden wij bij Your Health Coach Arctic blue aan: deze visolie is scherp geprijsd, verpakt in glas en kun je gewoon per fles bestellen zonder dat je aan een abonnement vastzit.

Geen toevoeging van olijfolie
Het merk EQology biedt ook visolie aan van filetsnijresten, maar voegt daar olijfolie aan toe. Hoewel dit merk beweert hiermee een betere visolie aan te bieden (meer verschillende Omega’s) is het tegendeel waar: door meerdere Omega’s samen te voegen verhoogt de oxidatie. Met andere woorden: het product verouderd zodra olijfolie wordt toegevoegd. Dit komt de visolie helaas niet ten goede. Arctic Blue verdunt zijn visolie niet met olijfolie. Ook daarom kiezen onze health coaches voor Arctic Blue.

Vegan omega 3
Voor vegetariërs en veganisten heeft Arctic blue ook een plantaardige algenolie die rijk is aan DHA in het assortiment. Dagelijks 250 mg DHA is goed voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Dit is wetenschappelijk bewezen. Arctic Blue heeft in het assortiment algenolie in capsules (250 mg DHA per capsule), 100% vegan. De algenolie is ook verkrijgbaar met vegan vitamine D, verkregen uit korstmos.

Conclusie
Visolie biedt veel gezondheidsvoordelen en werkt ontstekingsremmend. Om een gunstig effect te bereiken heb je tenminste 250 mg DHA en 250 mg EPA per dag nodig. De beste visolie zit in een glazen fles, is niet verdund met olijfolie en wordt gemaakt van kabeljauwfiletsnijresten. 

Back to news overview