News

Our news for you...

Health Coach Emmy in de Telegraaf

1 april 2021 - door Tessa

Zaterdag 27 maart 2021 stond er een leuk stuk over onze begeleiding bij FC Volendam in De Telegraaf. Sinds augustus 2019 zijn Tessa en Emmy betrokken bij het voedingsbeleid van deze voetbalclub. Health Coach Emmy heeft sinds de zomer van 2020 alle 40 spelers van het eerste elftal en jong Volendam onder haar hoede. Sinds de spelers met onze adviezen aan de gang zijn gegaan, losten gezondheidsklachten op en is er een chefkok die dagelijks een gezonde, warme maaltijd voor de spelers klaarmaakt.

In de Keuken Kampioen Divisie boekt FC Volendam opmerkelijke resultaten sinds de club vorig jaar het voedingsschema voor spelers van het eerste elftal grondig aanpaste. „De een heeft zijn structurele maagzuurremmers niet meer nodig, de ander is volledig van zijn eczeem af en een aantal spelers heeft geen last meer van stoelgangproblemen”, vertelt hoofd performance Freek de Boer, die de voetballers samen met voedingscoach Emmy Valewink begeleidt. 

Emmy: „Sinds Wim Jonk de hoofdtrainer is van ons eerste elftal, leveren de spelers veel meer arbeid dan voorheen. Dat betekent ook dat ze de juiste voedingsstoffen tot zich moeten krijgen om goed te kunnen herstellen. Wij hebben uiteindelijk besloten om op de club alle gluten, melkproducten, geraffineerde suikers en kunstmatige smaakstoffen te elimineren. Wat we overhouden is een heel schone, gezonde en gevarieerde basis. Vanuit daar bouwen we verder.” 

Dat verder bouwen gebeurt in Volendam op individueel niveau. Middels darmonderzoeken en bloedanalyses onderzoeken we per speler welke voedingstoffen ze niet goed kunnen hebben of waar ze juist een tekort aan hebben. „Uit de eerste tests bleek bijvoorbeeld dat tweederde van de selectie onder het minimum zat van wat je nodig hebt aan vitamine D.”, aldus Valewink. 

De resultaten van de huidige werkwijze spreken voor zich. De Boer: „Los van allerlei fysieke klachten die zijn opgelost, krijgen we ook regelmatig terug dat spelers door de dag heen geen energiedip meer hebben en bijvoorbeeld geen middagdutje meer hoeven te doen. Dat is logisch, omdat ze zo min mogelijk ongezonde producten eten die een energiepiek of -dip veroorzaken.” 

Tot dusver focust FC Volendam zich voornamelijk op de dagelijkse lunch bij het eerste elftal, maaltijden voor wedstrijden en daarnaast voorlichting over voeding. De Boer: „Dat willen we stapsgewijs steeds verder uitbreiden en ook in onze jeugdopleiding doorvoeren, omdat we weten dat het de prestaties van spelers ten goede komt.” 

Bekijk hier het volledige artikel: De rol van voeding in de voetbalwereld

Back to news overview