News

Our news for you...

De juiste zonbescherming

1 april 2022 - door Tessa

Wij mensen hebben zonlicht nodig: het maakt ons vrolijk, is goed voor onze botten en verbetert onze weerstand. Toch worden we door de industrie ten onrechte bang gemaakt voor de zon. Bij de eerste zonnestralen wordt er flink gesmeerd met factor 50. Maar wist je dat het koraal in onze oceaan bedreigd wordt door de schadelijke stoffen in zonnebrand?

 


De meeste zonnebrandmiddelen bevat chemicaliën die de voedingsbron (algen) voor het koraal infecteren. Mede hierdoor sterft het koraal langzaam af. Onderzoek toont aan dat er jaarlijks een paar miljoen kilo aan zonnebrand in de zee komt wanneer je met je ingesmeerde lijf gaat zwemmen. Daarnaast bevatten deze chemicaliën hormoonverstorende stoffen (zoals Oxybenzone en Octinoxate) die het ontstaan van huidkanker in de hand kunnen werken. Nu zeggen we niet dat je helemaal moet stoppen met zonnebrandproducten, maar iets bewuster smeren kan zeker geen kwaad.

Met deze tips kun je voorkomen dat je zonschade oploopt: 

  • Draag beschermende kleding en een hoed of een pet wanneer je in de zon bent
  • Gebruik alleen zonnebrand op onbeschermde plekken 
  • Let erop dat een goede zonnebrand geen van onderstaande ingrediënten bevat: oxybenzone, octinoxate, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, ethylhexyl salicyclate en methylisothiazolinone
  • Verder kun je jezelf ook van binnenuit tegen de zon beschermen door voldoende antioxidanten en omega-3 vetzuren binnen te krijgen via je voeding
  • Gebruik natuurvriendelijke zonnebrand

Antioxidantrijke voeding zoals rood en blauw fruit en rood-, paars- en donkergroengekleurde groenten, verminderen de kans op een verbrande huid. Ook verlaagt een dagelijkse inname van 1000-2000 mg omega-3 het risico op huidkanker. En wist je dat cacao ook veel antioxidanten bevat? We raden je wel aan om voor chocolade met ten minste 85% cacao te kiezen, of nog beter: 92% of 99%.

 

Back to news overview