1 april 2021 - door Tessa
In onze darmen bevindt zich een bijzonder ecosysteem; ons microbioom, bestaande uit bacteriën, schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezens. Wanneer dit bijzondere systeem in evenwicht is, voelen we ons goed, hebben we een gezonde huid en geen darmklachten. Onze voeding en de hoeveelheid vezels die we dagelijks binnenkrijgen, hebben grote invloed op ons microbioom. Daarnaast is de conditie van ons immuunsysteem bepalend voor de gezonde verhouding tussen de microben in onze darmen.
Als ons immuunsysteem verzwakt is, kan de delicate balans tussen goede en slechte bacteriën in ons lichaam verschuiven. Hierdoor kan de groei van gisten en schimmels uit de hand lopen. De gist Candida kan zich via de bloedbaan verspreiden en elk deel van het lichaam infecteren, waardoor meer lichaamssystemen worden verstoord naarmate deze gist aangroeit.
Een disbalans in de darmen kan chronische klachten geven die de gezondheid kunnen schaden:
Een candida-infectie in de darmen kan leiden tot een opgeblazen gevoel, krampen en afwisselend constipatie en diarree. Overgroei van Candida wordt in verband gebracht met de ziekte van Crohn, maagzweren en colitis ulcerosa (ontsteking van een deel van de dikke darm). De ontlasting bevat veelal een overvloed aan slijm wanneer er teveel Candida is.
Verhoogde allergische reacties
Een disbalans in de darmen kan naast spijsverteringsproblemen ook een ontsteking van de darmwand veroorzaken. Wanneer deze ontstoken raakt, verzwakken de cellen in de darmwand wat weer de darmdoorlaatbaarheid kan vergroten. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers, gifstoffen en onverteerde voedseldeeltjes passeren en via de bloedbaan naar de rest van het lichaam reizen. Candida kan meer dan 70 verschillende giftige stoffen afgeven. Deze stoffen kunnen de darmwand doorkruisen en bijdragen aan systemische ontstekingen. Candida kan dan een allergische reactie opwekken.
Vezels voor gezonde darmen
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels voor een volwassen vrouw is 30 gram, voor mannen is dat 40 gram. Van deze voedingsvezels wordt 70% afgebroken in de dikke darm, 30% kan niet afgebroken worden. Fermenteerbare vezels dienen als voeding voor de goede bacteriën in onze darm. En dan zijn er ook nog niet-fermenteerbare voedingsvezels. De darm breekt deze soort voedingsvezels niet af. Deze vezels bevorderen de beweeglijkheid van de darm en vergroten het volume van de darminhoud. Daarmee zorgen ze voor een goede stoelgang.
Voldoende vezels
Wanneer je dagelijks 500 gram groenten en 150 gram fruit eet, krijg je voldoende vezels binnen. Probeer bij de lunch en tussendoortjes altijd wat groenten te eten. Artisjokken, wortels, bieten en broccoli zijn vezelrijke groenten. Frambozen zijn vezelrijk en laag in suiker. Eet altijd ook de schil van een appel en peer, hierin zitten de meeste vezels.