News

Our news for you...

Brainfood

Voedingsstoffen voor een sterk brein


Door: Norma Jongkind

In onze drukke wereld vol constante informatiestromen en uitdagende taken, is een scherp en alert brein van onschatbare waarde. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor onze naar schoolgaande kinderen. Gelukkig kunnen we ons ‘koppie' ondersteunen door middel van de juiste voeding, ook wel bekend als 'brainfood'. Brainfood verwijst naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen die gunstig zijn voor de hersenfunctie en cognitieve gezondheid. Deze voedingsmiddelen bevatten specifieke voedingsstoffen die kunnen helpen bij het ondersteunen en bevorderen van optimale hersenprestaties, geheugen, concentratie en algemeen denkvermogen. Brainfood omvat voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, omega-3-vetzuren, vitamines, mineralen en andere verbindingen die de hersencellen beschermen, ontstekingen verminderen en de communicatie tussen neuronen verbeteren. In dit artikel kijken we naar enkele voedingsmiddelen die als krachtige brandstof voor het brein dienen. 

 

Voedingsmiddelen

Vette vis: Vette vis, zoals zalm, makreel en sardines, is rijk aan omega-3-vetzuren. Deze vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en dragen bij aan de gezondheid van de hersenen door het bevorderen van neuronale communicatie en het verminderen van cognitieve achteruitgang. Het maakt ons brein flexibel door het optimaliseren van de cel-cel communicatie en dus meer weerbaar.

Noten en zaden: Noten en zaden zijn uitstekende bronnen van vitamine E, antioxidanten en gezonde vetten. Vitamine E helpt bij het beschermen van cellen tegen oxidatieve schade, wat kan bijdragen aan het behoud van een scherp geheugen, ook naarmate we ouder worden.

Bladgroenten: Donkere bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli zitten vol met voedingsstoffen zoals vitamine K, foliumzuur en antioxidanten. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een betere hersenfunctie en kunnen het risico op cognitieve stoornissen verminderen.

Bessen: Bessen, zoals bosbessen, aardbeien en bramen, zijn rijk aan antioxidanten en vitamines. Deze verbindingen helpen bij het beschermen van hersencellen tegen schadelijke invloeden en bevorderen een betere hersenprestatie.

Eieren: Eieren zijn een bron van choline, een voedingsstof die belangrijk is voor de productie van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij ons geheugen en de stemming.

Volle glutenvrije granen: Volle glutenvrije granen, zoals quinoa en haver, voorzien het brein van een gestage toevoer van glucose, een van de belangrijkste energiebronnen van de hersenen. Ze bevatten ook vezels, die helpen bij het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel.

Avocado's: Avocado's zijn rijk aan gezonde vetten, vitamine K en vitamine E. Deze combinatie van voedingsstoffen kan de hersenfunctie ondersteunen en helpen bij het bevorderen van een goede bloeddoorstroming naar de hersenen.

 

Supplementen

Naast voeding zijn er ook natuurlijke voedingssupplementen die een goede ondersteuning kunnen bieden aan de cognitieve functie en algehele hersengezondheid. 

Hier een top 10 voedingssupplementen speciaal voor ons brein:

1. Omega-3 Visolie: Rijk aan EPA en DHA, omega-3 vetzuren bevorderen neurale communicatie, verminderen ontstekingen en kunnen het geheugen en de stemming verbeteren.

2. B-Vitaminen Complex: B-vitaminen zoals B6, B9 (foliumzuur) en B12 zijn essentieel voor het functioneren van neurotransmitters, wat de cognitieve functie en stemming beïnvloedt.

3. Curcumine (Kurkuma)Met sterke ontstekingsremmende eigenschappen kan curcumine neuroinflammatie verminderen en de hersengezondheid bevorderen.

4. L-Theanine: Gevonden in groene thee, kan L-theanine de alertheid verbeteren en stress verminderen zonder de bijwerkingen van overmatige opwinding.

5. Acetyl-L-Carnitine: Deze aminozuurverbinding kan de energieproductie in de hersencellen verhogen en het geheugen en de cognitieve functie ondersteunen.

6. Resveratrol: Van nature aanwezig in rode druiven en rode wijn, resveratrol is een antioxidant die kan bijdragen aan het verminderen van cognitieve achteruitgang.

7. Magnesium: Essentieel voor neuronale functie, magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.

8. GABA*: GABA is een remmende neurotransmitter die het zenuwstelsel tot rust kan brengen en angst kan verminderen.

9. Valeriaanwortel*: Valeriaan wordt vaak gebruikt als natuurlijke slaap- en angstremmer vanwege zijn kalmerende eigenschappen.

10. Passiebloem: Dit kruid wordt traditioneel gebruikt om angst en zenuwachtigheid te verminderen en ontspanning te bevorderen.

* Let op bij medicatiegebruik, consulteer eerst een arts of therapeut wanneer je dit supplement wilt gaan gebruiken.

 

Gebalanceerde aanpak

Een evenwichtig dieet en ondersteuning met supplementen dat rijk is aan deze 'brainfood'-voedingsmiddelen kan bijdragen aan een gezond en scherp brein. Het combineren van deze voedingsstoffen met regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en mentale uitdaging, maar ook diepe ontspanning kan de algehele cognitieve gezondheid verbeteren en het risico op leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang verminderen. 

Het is belangrijk om te onthouden dat voeding slechts één aspect is van een gezonde levensstijl en dat een gebalanceerde aanpak cruciaal is voor het behoud van een optimaal denkvermogen gedurende ons hele leven. Wij helpen je graag met het optimaliseren van je voeding en het bevorderen van optimale hersenprestaties, geheugen, concentratie en algemeen denkvermogen. Meld je hier aan voor een consult.

 

 

 

Back to news overview