Door: Emmy Valewink
Zijn peulvruchten wel gezond? Lectinen zijn toch niet goed voor je? Deze vragen krijgen we nog wel eens. Daarom leggen we je deze maand uit wat het is en geven we je onze tips!
Bijna alle voeding heeft voor- en nadelen en daarom lijkt het soms complex om de juiste voeding te eten. Wij leggen je graag uit dat het simpel kan zijn mits je zoveel mogelijk verse, onbewerkte voeding in alle variatie eet. Natuurlijk wel de kanttekening daar als je gevoelig, intolerant of allergisch bent voor bepaalde producten.
Wat zijn anti-nutriënten?
Anti-nutriënten zijn natuurlijke stoffen die voorkomen in alle plantaardige voeding. Dit zijn specifieke stoffen die de plant beschermen tegen bv ongedierte of toxides. Omdat deze stoffen zelf ook licht toxisch en slecht te verteren zijn, kunnen ze de opname van voedingsstoffen verminderen of andere nadelige effecten hebben op het menselijk lichaam. Deze nadelige gevolgen ontstaan bij tekorten van bepaalde voedingsstoffen of verminderde opname: bv laaggradige ontstekingen, leaky gut, botontkalking, hormonale- of schildklierklachten. Tekorten kunnen ook ontstaan bij onvoldoende inname van gezonde voeding, het eten van veel suikers of bewerkte voeding en andere leefstijl gerelateerde oorzaken.
Tegelijkertijd fungeren anti-nutriënten ook als ‘anti-oxidant’ en bieden bescherming tegen ongewenste indringers zoals toxische stoffen, virussen en bacteriën in jouw lichaam (mits in matige consumptie).
Producten met anti-nutriënten zijn dus niet per definitie ongezond zijn want alle voeding bevatten noodzakelijke, goede nutriënten! Ook als je vegetarisch en dus meer plantaardig eet, is het goed meer kennis te hebben en te weten hoe je deze anti-nutriënten kunt verminderen.
De 2 bekende ‘anti-nutriënten’ die in veel voeding voorkomt:
Deze anti-nutriënten komen onder andere voor in voedingsmiddelen zoals granen, peulvruchten, noten en zaden. Fytaat komt ook voor in koffie en cacao.
Genoemde productgroepen zijn juist ook heel gezond en goed voor je spijsvertering en algehele gezondheid:
Andere bekende anti-nutriënten:
Samengevat:
Het is belangrijk dat je verse, onbewerkte voeding in zoveel mogelijk variatie eet want alle onbewerkte producten bevatten specifieke voedingswaarden, vitamines en mineralen die jouw lichaam nodig heeft.
Als je eenzijdig eet en van bepaalde, gezonde producten, ‘te veel’ dan kan dat uiteindelijk nadelige gevolgen hebben. Naast de zogenaamde anti-nutriënten, kan het zijn dat jouw lichaam tegen gaat stribbelen en je vervolgens een ‘intolerantie’ ontwikkeld. De top 7 die wij testen met de prescreening: melk(producten), tarwe, ei, pinda, tomaat, ananas en zalm.
Tips: