Nieuws

Ons nieuws voor jou...

Vitaminen en mineralen voor kinderen

Door: Tessa van der Steen


Kinderen zijn volop in ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal. Daarom is het belangrijk dat zij geen voedingsstoffen tekort komen en zo gezond mogelijk kunnen opgroeien. Voldoende groenten eten is best lastig en zitten er tegenwoordig nog wel voldoende voedingsstoffen in? Hieronder een opsomming van de belangrijkste vitaminen en mineralen voor kinderen.

Vitamine D

Al vanaf de geboorte is het aanvullen van vitamine D3 essentieel. Belangrijk voor sterke botten en tanden en een goed functionerend immuunsysteem. Dat er vanaf 4 jaar gestopt kan worden met het geven van vitamine D, is een verkeerd advies. Ieder kind en iedere volwassene heeft aanvulling met vitamine D nodig op dagen dat er geen vitamine D onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt. En dat kan in Nederland zelfs in de zomermaanden het geval zijn! Daarom raden wij kinderen 10-15 mcg per dag aan, vanaf 10 jaar 20 mcg en vanaf 15 jaar 25 mcg.


B-complex

De b-vitamines zijn belangrijk in de energieproductie. Zeker nu kinderen uit zichzelf bewust geen of minder dierlijke voeding willen eten, is het belangrijk dat zij voldoende B12 binnenkrijgen. Altijd in een goede verhouding met foliumzuur in de vorm van folaat. Daarnaast is het goed om ook van alle andere b-vitamines tussen de 1 en 8 mg binnen te krijgen.

Omega 3

Deze vetzuren kan je lichaam zelf niet (of nauwelijks) aanmaken en dien je dus uit voeding of suppletie te halen. De drie soorten omega 3 zijn ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur).

Omega 3 wordt vaak ook wel visolie genoemd, omdat visolie capsules de belangrijkste omega 3-vetzuren bevatten die men wint uit vissen en schelpdieren. Er zijn echter ook veganistische alternatieven voor omega 3 op basis van algen.

 

Magnesium

Essentieel voor spierkracht, eiwitaanmaak, enzymatische activiteit, celgroei en regeneratie. Magnesiumtekort kan leiden tot vermoeidheid en zelfs angst- en paniekaanvallen. Voor een gezonde groei is magnesium essentieel. Zie ook ons artikel over magnesium.

 

Calcium

Calcium is goed voor botten en tanden maar is de calcium in onze voeding wel de juiste bron? De dunne darm neemt echter maar een schrale 30 procent van het calcium uit onze voeding op.
Daarnaast is een calciumrijke bron zoals melk niet altijd de beste keuze om in je behoeften te voorzien. De hoeveelheid eiwitten en fosfaat aanwezig in een glas melk kunnen namelijk voor verzuring in het lichaam zorgen. En door verzuring spreekt het lichaam calciumreserves uit de botten aan om de zuren mee te binden. Een zuivelbron zoals melk kan dus tot ontoereikende calciumwaarden leiden wat uiteindelijk resulteert in een afname van de botmineraaldichtheid.

Een natuurlijk calciumsupplement biedt in dit geval uitkomst. Hierbij is het wel zaak dat je rekening houdt met de calciumbron zodat je lichaam het mineraal goed opneemt. Bijvoorbeeld een natuurlijk supplement op basis van rode algen.

 

Jodium

Dit mineraal belangrijk voor de normale groei van kinderen en het energiemetabolisme. Ook levert het een bijdrage aan het behoud van cognitieve functies en is het goed voor het geheugen. Daarnaast speelt jodium een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen.

 

Vitamine K1 en K2
Een kleine hoeveelheid vitamine K1, naast een hogere dosering vitamine K2 is een goed idee. Vitamine K1 wordt hoofdzakelijk door de lever opgenomen en zorgt met name voor activering van stollingsfactoren, terwijl vitamine K2 een grotere biologische beschikbaarheid heeft, veel meer over de lichaamsweefsels wordt verdeeld. Deze zorgen er onder andere voor dat calcium goed opgenomen wordt en op de juiste plek terechtkomt, namelijk in de botten.

 

Luteïne, zeaxanthine én meso-zeaxanthine
Luteïne, zeaxanthine en meso-zeaxanthine zijn natuurlijke carotenoïden. In het lichaam bevindt zich een hoge concentratie van deze stoffen in de retina (netvlies van de ogen) en macula lutea (‘gele vlek’). Het lichaam kan luteïne en zeaxanthine niet zelf aanmaken, maar moet ze uit de voeding halen. Deze komen onder andere voor in groene bladgroenten, en rode, gele en oranje groente- en fruitsoorten. Meso-zeaxanthine komt maar zeer beperkt voor in voeding (garnalen, de huid van zalm, de huid en het vlees van forel). Het wordt vooral in de retina aangemaakt door omzetting van luteïne door middel van een enzymatische reactie.

 

Conclusie
Een goede multi voor kinderen zou al deze stoffen moeten bevatten. Vis- of algenolie kun je apart geven, hiervan is dagelijks meer nodig dan in een multi past. Ook probiotica kun je apart geven, wij raden aan om dit aan de start van de winter voor 30 dagen te doen.
In onze webshop zijn speciale multi’s, visolie, vitamine D en probiotica voor kinderen verkrijgbaar.

Terug naar nieuwsoverzicht