Recepten

Gezond & lekker

Vegan noten-zadenbrood

Dit brood is gemaakt van glutenvrije havermout (of quinoa), noten en zaden. Het is vegan en rijk aan eiwit en vezels. Lekker met zelfgemaakte hummus van pompoen of rode biet. 

Ingrediënten
  • 135 g (1 cup) zonnebloempitten 
  • 65 g (1/2 cup) hazelnoten

  • 90 g (1/2 cup) lijnzaad 
  • 100 g (1 cup) glutenvrije haver- of quinoavlokken
  • 4 el chiazaad

  • 4 el psyllium vezels

  • 45 g kokosvet 
  • 1 tl zout

  • 250 ml water 

Benodigdheden 

  • Oven, bakvorm 
Bereiding

Doe dit liefst de avond van tevoren dan kan het brood ’s nachts ‘weken’


  1. Laat de kokosolie smelten (au bain marie of in de oven)

  2. Maal het lijnzaad kort zodat het kapot is, maar niet helemaal tot poeder is vermalen.

  3. Doe de zonnebloempitten en noten in een grote kom en voeg ook het lijnzaad, het chia zaad, het zout, de havervlokken en de psyllium vezels toe. Roer goed door elkaar.

  4. Giet het water bij de gesmolten kokosolie in de pan.
  5. Roer het oliemengsel door het notenmengsel en roer goed door
.
  6. Schep het mengsel in een siliconenvorm of bakblik waarin je bakpapier vouwt. 
  7. Laat nog minimaal 2 uur (liever nog een hele dag of nacht) staan zodat in ieder geval het chiazaad, het lijnzaad en de psyllium-vezels vocht kunnen opnemen en zacht worden. 
  8. Verwarm dan de oven voor op 175 graden
.
  9. Zet het brood in het midden van de oven en bak 30 minuten.
  10. Haal het brood voorzichtig uit de vorm en leg het los terug op het rooster in de oven. 
  11. Laat nog eens 20-30 minuten bakken of tot het goudbruin is. 
  12. Laat helemaal afkoelen op het rooster. 

Tip: je kunt het brood in de koelkast 5-7 dagen bewaren, of vries de helft in. 
Vrij van: Gluten, zuivel, ei 

Gebaseerd op het recept van Sarah, my new roots.

Ontbijt Snack Lunch

Back to overview