Recepten

Gezond & lekker

Hummus

De meeste mensen denken dat het maken van hummus een ingewikkeld werkje is. Maar niets is minder waar! Als je een pot kikkererwten laat uitlekken en deze blend met tahin en knoflook heb je al een veel lekkerdere hummus dan die in de winkel te koop is. Omdat ‘fabrieks’ hummus toch een houdbaarheid heeft van 2 maanden worden er altijd conserveermiddelen aan toegevoegd. En biologische hummus bevat vaak een aardappel- of maiszetmeel, ook niet iets waar je blij van wordt.

Kortom, kom in actie en maak je hummus zelf. Met gepofte knoflook en tijm, of met zongedroogde tomaat en koriander... Als je de knoflook van te voren poft (dit duurt 45 minuten en kun je de avond van tevoren doen), dan hoef je op het moment suprême alleen maar alles te blenden.

6 porties

Ingrediƫnten
  • 2 bolletjes knoflook
  • 1/2 theelepel kokosolie
  • 1 blik of pot kikkererwten (350 g)
  • 1 citroen
  • 2 el tahin 
  • 4 takjes verse tijm
  • Zeezout en vers gemalen peper
Bereiding
  1. Verhit de oven op 180 graden.
  2. Knip de bovenkant van de bolletjes knoflook en plaats ze in een ovenschaal.
  3. Verdeel over beide bovenkanten een ½ theelepel kokosolie.
  4. Zet de knoflook voor 45 minuten in de oven.
  5. Haal ondertussen de harde steeltjes van de tijm. 
  6. Bewaar de blaadjes in een kom. 
  7. Als de knoflook is afgekoeld knijp je deze eenvoudig uit de schil.
  8. Doe de knoflook in de blender of keukenmachine.
  9. Voeg de kikkererwten, tahin, sap van de citroen, snufje zeezout en peper toe.
  10. Blend tot gelijkmatige massa. Als dit niet makkelijk gaat voeg 1-2 eetlepels water toe.
  11. Doe de hummus in een bakje en meng de tijm erdoor.
  12. Bewaar goed afgesloten in de koelkast.
  13. Houdbaar voor 5 dagen.

Of probeer een van deze variaties:

  • zongedroogde tomaat en verse koriander
  • verse muntblaadjes
  • basilicum en pijnboompitten
  • paprikapoeder
  • rode peper (pittige hummus)
  • wasabi pasta

Snack

Back to overview