Nieuws

Ons nieuws voor jou...

Zelf tandpasta maken


Door Tessa van der Steen


De meeste tandartsen beweren nog steeds dat Fluoride goed is voor onze tanden. Maar eigenlijk is het een gevaarlijke, chemische substantie die in relatie wordt gebracht met kanker, ons zenuwstelsel kan beschadigen en eerder leidt tot zwakkere tanden en botten. Daarom raden we je aan om je eigen tandpasta te maken. En dat is heel simpel. 

Om te beginnen heb je extra virgin kokosolie nodig. Dit heeft sterke antibacteriële en antischimmel eigenschappen. Tijdens het tandenpoetsen reken je dus al af met slechte bacteriën. Daarnaast is kokosolie zeer goed voor ons tandvlees omdat het ontstekingen aanpakt en het tandvlees verzorgt. Al na een paar dagen gebruik stopt het bloedend tandvlees. Je kunt kokosolie zelfs gebruiken om ontstoken tandvlees te masseren na het poetsen. Ook je tong kun je poetsen met kokosolie. De meeste bacteriën leven op onze tong en hierdoor ontstaat een slechte adem. 

Het tweede ingrediënt van je zelfgemaakte tandpasta is zuiveringszout, ook wel baking soda of natrium bi-carbonaat genoemd. Dit natuurlijke zout is zo ontzettend veelzijdig dat je dit eigenlijk standaard in huis moet hebben. Je kunt er bijvoorbeeld een aantal eetlepels van in bad doen om je lichaam meer alkalisch (base) te maken. 

Via de huid wordt namelijk een groot deel opgenomen en zo kan de lichaams pH stijgen. Ook in de mond is deze alkalische eigenschap gunstig, want dit neutraliseert zuren welke vaak de oorzaak zijn van tandbederf. Zuiveringszout helpt nare geurtjes te absorberen en werkt effectief tegen slechte adem. 

Meng om je eigen tandpasta te maken, evenveel kokosolie als zuiveringszout in een glazen pot. Roer het goed door elkaar. Je kunt eventueel een paar druppels essentiële oliën toevoegen zoals pepermunt. En als je het wat wilt zoeten gebruik dan wat stevia. Sluit de pot af met een deksel en bewaar deze in je badkamer. Je hoeft het niet in de koelkast te zetten. Je kunt voor het poetsen gerust je tandenborstel in de tandpasta dopen, want de antibacteriële eigenschappen van kokosolie zullen bacteriën meteen in de kiem smoren. 

Veel succes!

Terug naar nieuwsoverzicht