Nieuws

Ons nieuws voor jou...

Zelf kokosyogurt maken

Wij zijn gek op yoghurt. Maar omdat de melkindustrie compleet op hol geslagen is, zocht zij naar een alternatief. En dat alternatief smaakt vele malen beter dan koeyoghurt... het is yoghurt gemaakt van kokosmelk!

Waarom is melk slecht voor elk en moeten we zeer matig zijn met het gebruik van zuivel? In melk zit caseïne, een dierlijk eiwit dat voor mensen zeer slecht te verteren is. Caseïne is al meer dan eens in verband gebracht met hart en vaatziekte, diabetes, allergieën, ziekte van Crohn en bepaalde soorten kanker. Het drinken van melk verlaagt de zuurgraad (pH waarde) van ons bloed. De pH waarde van menselijk bloed mag niet onder een bepaalde waarde uitkomen en om dat te voorkomen neutraliseert je lichaam de zuurgraad met hulp van mineralen. Deze mineralen worden uit onze botten gehaald, dus in plaats van de beroemde uitspraak “melk voor sterke botten”, werkt het drinken van veel melk botontkalking dus juist in de hand. Maar hoe zit het dan met de calcium in melk? De calcium : magnesium verhouding in zuivel is 4:1, maar de juiste verhouding voor ons lichaam is 2:1. De calcium uit zuivel is dus voor mensen slecht opneembaar en als je veel zuivel gebruikt onttrekt je lichaam dus juist magnesium uit je botten. En dat terwijl magnesium net zo belangrijk (of misschien nog wel belangrijker) is dan calcium voor gezonde sterke botten.

Melkkoeien worden gefokt om abnormale hoeveelheden melk te geven. Hierdoor produceren ze niet alleen de hormonen die de melkproductie stimuleren, maar ook groeihormonen. Om het hele jaar door zoveel melk te geven moeten melkkoeien dus ook bijna het hele jaar zwanger (of net bevallen) zijn. Dat is ook meteen de reden dat er ontzettend veel oestrogeen (vrouwelijk hormoon) in zuivel zit. Een teveel aan oestrogeen vergroot de kans op verschillende soorten kankers. Naast alle bovengenoemde nadelen van het innemen van zuivel voor onze eigen gezondheid is de zuivelindustrie natuurlijk ook ontzettend dieronvriendelijk.

Wat heb je nodig?

 • 3 Probiotica capsules
 • 800 ml kokosmelk
 • 200 g creamed coconut
 • Weckpot
 • Blender
 • Oven

Wat moet je doen?

 1. Steriliseer de weckpot door deze goed uit te spoelen met een liter gekookt water (quooker of waterkoker). 
 2. Doe de kokosmelk, creamed coconut in de blender en blend tot ze goed vermengd zijn. 
 3. Doe het mengsel in de weckpot.
 4. Maak je de Probiotica capsules open en strooi bovenop het kokosmengsel. 
 5. Roer met een spatel de Probiotica door het kokosmengsel.
 6. Zet de pot in de oven met alleen de oven lamp aan.
 7. Wacht 24 uur en zet de kokosyoghurt eerst een uurtje op het aanrecht en vervolgens in de koelkast om af te koelen.
Terug naar nieuwsoverzicht