Nieuws

Ons nieuws voor jou...

Wist je dit over plastic?

Door Tessa van der Steen

Het is bijna onmogelijk om plastic compleet uit je dagelijks leven te bannen. Veel gebruiksvoorwerpen bestaan deels uit plastic: je telefoon, laptop en verpakkingsmaterialen van voedingsmiddelen en verzorgingsproducten. Plastic is het meest schadelijk voor onze gezondheid als we het opnemen door producten in plastic te eten en drinken, of op onze huid te smeren.

Laten we beginnen met plastic drinkflessen, verpakkingen van voedingsmiddelen en speelgoed. Op de onderzijde zie je meestal een getal tussen de 1 en de 7 staan. Om het getal staan drie pijlen die een driehoek vormen. Het meest gevaarlijk voor onze gezondheid zijn nummer 3, 6 en 7. Nummer 3 staat voor Polyvinyl chlorice (PVC #3) en bevat lood en phytalaten. Een extreem giftige combinatie die zit in goedkoop plastic speelgoed, doorzichtige verpakkingen in de voedingsindustrie (vleeswaren, saladebakjes, doorzichtig verpakkingsfolie en plastic potten en flesjes). Nummer 6 staat voor Polystyrene (PS #6) en bevat sytreen dat een schadelijke invloed heeft op de hersenen, zenuwstelsel en organen. Plastic wegwerpbestek, -bordjes en -bekers bevatten vaak Polystereen. Tot slot nummer 7, polycarbonaat dat bisphenol A (BPA) bevat. BPA wordt nog steeds gevonden in goedkope bidons en sportflessen, waterflesjes die je makkelijk kunt inknijpen en in alle plastic binnenlagen van blik waarin tonijn en andere conserven verkocht worden.

Hoe kun je deze soorten plastic vermijden? Hieronder onze tips:

  1. Drink niet uit plastic waterflessen maar vervang deze door glazen of roestvrijstalen flessen. Beide zijn te krijgen met siliconen buitenlaag die beschadiging of breken voorkomt.
  2. Koop geen plastic speelgoed maar kies voor natuurlijke materialen zoals katoen, wol en hout.
  3. Koop geen voedsel dat verpakt zit in plastic. Groenten en fruit horen niet in plastic, koop deze op de markt of bij de biologische winkel en neem deze mee in een linnen tas. Gebruik geen blikvoeding maar kies voor glas.
  4. Koop servies van bamboe in plaats van plastic of melamine, een veelgebruikt materiaal in kinderservies met opdruk van kinderfiguren
  5. Gebruik geen teflon pannen, spatels of ander keukengerei. Kies voor RVS-pannen en gebruik houten spatels.

Op deze manier verminder je jouw ‘plastic footprint’ aanzienlijk en stel je je lichaam niet bloot aan hormoonverstorende giftige stoffen. Een win-win situatie dus doe er je voordeel mee!

Terug naar nieuwsoverzicht