Nieuws

Ons nieuws voor jou...

Voeding en de huid

1 december 2018 - door Tessa

Drink jij regelmatig een groene smoothie met spinazie, banaan en kaneel of cacao? En eet je regelmatig tomaten, avocado, walnoten, zuurkool, kaas, azijn of gerookte vis? Stuk voor stuk gezonde producten, maar deze voedingsmiddelen zijn ook erg rijk aan histamine. Wanneer je last hebt van huidklachten kunnen histaminerijke voedingsmiddelen je klachten erger maken. Een goede graadmeter is alcohol: krijg je na het drinken van alcohol rode wangen of vlekken in je nek? Grote kans dat je gevoelig bent voor voeding met histamine!

Histamine is een stof die een rol speelt in verschillende lichaamsprocessen. Het is aanwezig in zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen. Histamine wordt ook door het lichaam zelf aangemaakt. Op zich is histamine niet schadelijk voor het lichaam, maar als de hoeveelheid boven een bepaalde waarde stijgt (de drempelwaarde), kan dit tot klachten leiden. Die drempelwaarde is voor iedereen verschillend.

De hoeveelheid histamine in ons lichaam wordt normaal onder controle gehouden door enzymen die het teveel aan histamine neutraliseren. Een klein deel van de bevolking heeft last van histamine-intolerantie. Dit komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

De hoeveelheid histamine in ons lichaam is afkomstig van:

  • Voedingsmiddelen die veel histamine bevatten (o.a oude kaas, gerookte vis, miso, sojasaus)
  • Voedingsmiddelen die histaminevrijzetters zijn (o.a. eieren, noten, peulvruchten)
  • Histamine die door ons lichaam zelf geproduceerd wordt

Het histaminegehalte in voedingsmiddelen neemt toe door: rijping (groenten en fruit), bederf (vlees en vis), gisting en fermentatie (kazen, wijn, worst en zuurkool).

Symptomen
De meest voorkomende symptomen van histamine-intolerantie zijn: 

Hoofdpijn
Migraine
Diarree
Eczeem
Netelroos
Rode vlekken
Jeuk
Kortademigheid
Hartkloppingen
Astma
Geïrriteerde slijmvliezen

Een toename van histamine maakt je alert waardoor je na het eten van chocolade, oude kaas of het drinken van alcohol niet makkelijk in slaap valt. Een stijging van histamine veroorzaakt jeuk en versnelt de hartslag waardoor hartkloppingen optreden. Jeuk of een verstopte neus of hoofdpijn kunnen direct optreden of pas de volgende dag. Diarree treedt vaak 's nachts of de volgende dag op.

Is bovenstaande herkenbaar? Doe dan een test! We testen histamine in de ontlasting. Wil jij meer informatie, een testkit aanvragen of bij ons ophalen? Stuur ons een berichtje met als onderwerp: Histamine-intolerantietest

Terug naar nieuwsoverzicht