Nieuws

Ons nieuws voor jou...

Geschiedenis van zilver

1 oktober 2022 - door Tessa

Nano zilver is een vorm van colloïdaal zilver (ook wel bekend als zilverwater), waarbij de allerkleinst mogelijke deeltjes zilver als het ware zijn opgelost in water. Dit colloïdale zilverwater doodt ziekmakende bacteriën, virussen, schimmels en gisten zodat je jezelf en je omgeving beschermt tegen ongewenste indringers. Zilver wordt al sinds 1900 ingezet bij allerlei gezondheidsklachten. Lees verder en ontdek alles over nano zilver.

Indicaties voor gebruik

Acné Gordelroos Obstipatie
Aften Herpes Oogontsteking
Allergieën Huidklachten Oorontsteking
Allergische huiduitslag HPV-virus Ontsmetting (open wonden, handen, toiletbril, snijplank, telefoon)
Bijnieruitputting Immuniteitsverzwakking Pfeiffer
Blaasontsteking (chronisch) Keelpijn Psoriasis
Brandwonden Koortslip Rhinitis
Candida Kno klachten Rotavirus
Cariës Leaky gut syndroom Sars
Conservering van voedsel Luchtwegaandoeningen Tandvleesproblemen
Conservering van bloemen Lyme Transpiratiegeur
Darmklachten Maagzweer Waterpokken
Ebola Mondgeur Wratjes
Eczeem MRSA Verkoudheid
Griep Netelroos Verlaagde weerstand

 


Vanaf 1900 werd colloïdaal zilver veelvuldig ingezet bij zeer uiteenlopende klachten; van huidirritatie tot hersenvliesontsteking. Artsen en apothekers schreven colloïdaal zilver voor bij onder meer oog- en oorontstekingen, allergieën, virusinfecties, bindvliesontsteking, blaasontstekingen, maagzweren, blindedarmontsteking, buikgriep, diarree en obstipatie, candida, bloedvergiftiging, borstvliesontsteking, brandwonden, bronchitis, eczeem, gordelroos, psoriasis, acne, rode hond en ringworm, griep, verkoudheid, keelpijn, bronchitis, kinkhoest, hepatitis, herpes, legionella, lymfklierontsteking, malaria, multiple sclerose, salmonella, schimmelinfecties, spruw, ziekte van Lyme, tuberculose, tandvleesontstekingen en depressies. Kortom; een wondermiddel!

Veel onderzoekers uit die tijd toonden aan dat zilver en ook kwik zeer effectieve biociden waren. Het werk van Henry Crookes uit 1910, liet zien dat B. coli communis afgedood werd door colloïdaal kwik in 2 minuten en door colloïdaal zilver in 6 minuten.

De uitspraak: “Er is geen pathogeen bekend dat niet binnen 6 minuten in een laboratorium afgedood wordt met colloïdaal zilver.” komt uit deze tijd, naar aanleiding van de vele testresultaten.

The Lancet publiceerde in 1914 het werk van Simpson en Hewlett waaruit bleek dat zij met een colloïdale zilveroplossing van 500 ppm de bacterie Typhoid bacillus in 15 minuten konden afdoden, maar tevens in maar twee uur met slechts 5 ppm! Dit was een doorbraak omdat 5ppm compleet veilig was voor menselijk gebruik.

Zilverwater verwierf hiermee een ongekende populariteit.

Penicilline
In Europa en Amerika was colloïdaal zilver zo populair dat er maar liefst 94 verschillende zilverpreparaten in korte tijd geregistreerd werden als officieel geneesmiddel.

Echter, in 1938 werd deze registratie ingetrokken. In datzelfde jaar kwam de invoering van penicilline, dat door isolatie gepatenteerd kon worden. Een patent kan de farmaceutische industrie veel geld opleveren. De publicaties over en onderzoeksresultaten van colloïdaal zilver verminderen drastisch.

In 1941 kwam de commerciële productie van penicilline, geholpen door druk vanuit de oorlogssituatie, goed op gang en zo ontstond een lucratieve business die wereldwijd nog altijd de meest lucratieve handel is! In 1995 vonden alleen al in ziekenhuizen in New York 13.550 infecties van de bacterie Staphylococcus aureus plaats. De kosten van de behandelingen ervan bedroegen maar liefst 435 miljoen dollar! Een juweeltje voor de farmaceutische industrie dus.

Zilverwater opnieuw onder de aandacht
Vanaf de jaren ‘60-‘70 kwam er weer een opleving betreffende colloïdaal zilver. In 1966 stond in het blad Surgical Forum een zeer opmerkelijk rapport van Brentano waaruit bleek dat colloïdale en ionische zilveroplossingen als wel combinaties van die twee, zeer positieve effecten hadden bij het behandelen van brandwonden. Er werden vele middelen getest en het bleek dat zilver het meest effectief was, vooral bij behandeling van de bacterie pseudomonas aeruginosa, een bacterie die berucht is als ziekenhuisbacterie bij de wondinfectie van brandwonden.

Onderzoekers en medische professionals deden nieuwe ontdekkingen, herontdekkingen, schreven boeken en verbeterden het productieproces van colloïdaal zilver. In veel laboratoria werden glazen kweekschalen voor bacteriën gesteriliseerd door er een zilveren plaat in te leggen. Sinds die tijd wordt zilver ook weer gebruikt bij waterzuiveringsinstallaties en in watertanks in de lucht- en ruimtevaart. De NASA kwam tot dezelfde conclusie: nano zilver is veilig en uiterst effectief als biocide. Sindsdien gebruiken zij het om hun drinkwater te zuiveren. De Zwitserse firma Katadyn heeft zich al tientallen jaren gespecialiseerd in waterzuivering en wateropslag, zowel voor de voedingsmiddelenindustrie als voor particulier gebruik in bijvoorbeeld hotels in de tropen. Vanaf dat moment ontstond er ook een levendige markt van huis-, tuin- en keukenapparaten om colloïdaal zilver zelf te maken. Hoewel mensen daar baat bij hadden en hebben, was en is de kwaliteit vele malen minder en niet geschikt voor langdurig inwendig gebruik. Er werden gevallen van argyrie geconstateerd bij mensen die jaren achtereen ongeveer een liter zelfgemaakt zilver per dag dronken omdat ze zich daar goed bij voelden. Argyrie is een grijs/blauwverkleuring van de huid doordat grote zilverdeeltjes van zilverzouten in het weefsel blijven ‘plakken’ en daar verkleuring geven. Gelukkig behoort dat met kwalitatief hoogstaande producten tot de verleden tijd.

Vanaf ca. 1995 wordt zilver ook toegepast in de textiel- en schoenenindustrie als bacteriedoder en geurbestrijder. In 2005 werd zilver als vezel in ondergoed verwerkt door het Engelse leger in Irak ter voorkoming van bacteriële infecties. Al sinds 1954 wordt colloïdaal zilver toegepast om zwembaden steriel te houden, algengroei tegen te gaan en drinkwater te zuiveren.

Voor wie nog twijfelt over de veiligheid van zilver, kijk dan hier.

 

Terug naar nieuwsoverzicht