De meeste mensen eten ’s ochtends ontbijtgranen of boterhammen met kaas, vlees of zoet beleg. De lunch bestaat meestal ook uit boterhammen. ’s Avonds wordt er uitgebreid vlees of vis met aardappelen en slechts een beetje groenten gegeten.
In dit voedingspatroon is veel te weinig omega 6 en omega 3 aanwezig. Hierdoor ontstaan tekorten met gevolgen voor onze gezondheid.
Bijna alle vetten die we opnemen uit koekjes, friet, chips, repen, zoetigheden, margarines, vleesvervangers en andere bewerkte producten zijn van storende kwaliteit. De meeste zijn sterk industrieel bewerkt: gefractioneerd, ontgeurd, ontgomd, geraffineerd, verhit zodat er nauwelijks nog plantaardige beschermstoffen in de olie overblijven. Daarbij worden sommige vetten of oliën nog eens geheel of gedeelte verhard (gehydrogeneerd) waardoor transvetten ontstaan. Dat zijn de meest schadelijke vetten voor ons lichaam. Deze oliën verstoren de goede werking en omzetting van gezonde vetzuren.
Ongezonde vetten voorkomen dat gezonde vetten hun werk kunnen doen. De boodschap is duidelijk: eet meer gezonde vetten en minder ongezonde vetten. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Plantaardige olie en de verhouding omega 3, omega 6 en omega 9
Over het algemeen kunnen we stellen dat omega 3 ontstekingsremmend werkt en goed is voor sterke celmembranen. Omega 6 moet in verhouding met omega 3 blijven, wordt omega 6 te dominant dan ontstaan er ontstekingen of een hoge ontstekingsgevoeligheid.
De 3 meest verkochte plantaardige oliën ter wereld vormen 69% van de consumptie van alle plantaardige olie op de wereld. Dit zijn: soja-, palm- en raapzaadolie. Helaas zijn dit niet de gezondste vetten omdat deze voor consumptie sterk industrieel bewerkt zijn.
Welke voeding is een rijke bron van omega 3, omega 6 en omega 9?
Bronnen van omega 3 in voeding:
Lijnzaad (vlaszaad), hennepzaden, pompoenpitten, soja, kool- en raapzaad, tarwekiemen, walnoten, donkergroene bladgroenten en vette vis.
Bronnen van omega 6 in voeding:
Teunisbloem, saffloer, pijnboompitten, zonnebloempitten, hennepzaden, walnoten, soja, tarwekiemen, pompoenpitten, sesamzaad, beukennootjes, pinda, koolzaad
Bronnen van omega 9 in voeding:
Amandelnoot, olijven en olijfolie, macadamianoot, avocado, cashewnoot, bitternoot, pistachenoot, pecannoot, walnoot, raap- en koolzaad, pinda, paranoot, cacaoboter, palmolie, vette vis
Hoeveel hebben we nodig?
Elke mens, zowel baby, kind, volwassene en oudere, heeft een minimum aan omega-3/6 nodig. Uiteraard elk in andere hoeveelheden. Baby’s en kleine kinderen hebben in verhouding meer omega-3/6 nodig dan volwassenen. En hoe minder vetten je eet, hoe meer omega-3/6 je in verhouding moet opnemen. Hoe vetrijker je eet, hoe minder omega- 3/6 je in verhouding moet opnemen. Therapeutisch kan tijdelijk een verhoogde hoeveelheid genomen worden.
De verhouding tussen omega-3/6 zou idealiter 1 op 3 mogen zijn, dus 3x zoveel onbewerkte omega 6 als omega 3. Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders daar niet aankomen, het totaal aandeel vetten in de voeding is te laag, en met name de omega 3 vetten worden niet voldoende of in industrieel bewerkte vorm ingenomen.
Bij omega-3/6 gaat niet op: “meer is beter”. Bij omega 3 en omega 6 gaat het om: “te weinig is niet gezond” en “genoeg is genoeg”. Een overdaad aan omega-3/6 kan schadelijk zijn wegens de oxidatieve stress. D.w.z. dat het lichaam deze vetzuren constant moet beschermen tegen vrije radicalen. Want te veel omega 3 en te weinig omega 6 is even slecht als omgekeerd, nl. te veel omega 6 en te weinig omega 3.
Andere olie en vetten die je in verhouding naar hartenlust kan consumeren zijn extra vierge olijfolie en plantaardige verzadigde vetzuren zoals extra vierge kokosnootolie en rode palmolie.
Meten = weten
Bij Your Health Coach kun je een vetzurenprofiel test aanvragen. Deze test geeft een zeer uitvoerig beeld van alle omega 3, 6 en 9 vetzuren in het lichaam. Ook kun je de verhoudingen zien (ratio's) van de meervoudige onverzadigde vetzuren, de enkelvoudige onverzadigde vetzuren, verzadigde/onverzadigde vetzuren, arachidonzuur/EPA ratio, linolzuur/arachidonzuur ratio en nog veel meer.
De test kost 61 euro inclusief verzending en administratiekosten van het lab.
Heb je interesse in deze test? Mail ons dan: info@yourhealthcoach.nl