Nieuws

Ons nieuws voor jou...

De waarheid over B12

1 maart 2020 - door Tessa

Persberichten naar aanleiding van het UMCG onderzoek over de 'mortaliteit in combinatie met hoge B12 bloedwaarden' hebben tot grote commotie geleid. Gelukkig hebben de onderzoekers zelf achteraf toegegeven dat de angst voor B12 totaal ongegrond is. Je hoeft dus niet bang te zijn voor te hoge B12 waarden door het nemen van B12-supplementen. Zeker niet als je voor de actieve vormen van B12 kiest: methyl of adenosyl cobalamine. Lees hier de waarheid over vitamine B12.

Op 15 januari 2020 verscheen er een artikel op Jama Network van medewerkers van de Universiteit van Groningen UMCG met de titel:  Association of Plasma Concentration of Vitamin B12 With All-Cause Mortality in the General Population in the Netherlands. 

De belangrijkste conclusie van deze studie was dat mensen met een van nature (dus zonder dat zij vitamine B12 gesuppleerd krijgen!) relatief hoog vitamine B12-gehalte in het bloed over een periode van 10 jaar, een 25% grotere kans hebben op overlijden. 

Let op: mensen die B12-suppletie kregen werden NIET in deze studie betrokken! Dit is ook logisch want deze mensen hebben sowieso een hoge spiegel als gevolg van de suppletie. Het is dus de vraag waarom mensen die geen B12-suppletie nemen toch hoge B12-spiegels in het bloed hebben. B12 specialist Hans Reijnen noemt dit als volgt: de postbode heeft de tas vol met B12 maar verzuimt die door de brievenbus te gooien. Met andere woorden: bij deze mensen is er dus een probleem met de opname van B12 in de cellen. De cellen hebben wel degelijk een tekort, er blijft namelijk teveel in het bloed rondzweven. Om het probleem van de hogere mortaliteit op te lossen zou je dus willen weten waarom de cel de deur dichthoudt voor B12. 

De onderzoekers zeggen achteraf in een rectificatie:
Maar betekent het dan dat mensen met een tekort aan B12 – die geregeld injecties met B12 krijgen – daar nu acuut mee moeten stoppen? “Nee”, stelt Bakker resoluut. ‘Hiervoor geldt nog steeds dat het goed is om een B12-tekort aan te vullen als dat medisch nodig is.’

Conclusie:
De berichtgeving en presentatie van dit onderzoek is  amateuristisch gecommuniceerd, zonder handvatten en verduidelijking. Het heeft patiënten met een B12-deficiëntie (en wellicht hun alleen ‘krantenkoppensnellende’ behandelende artsen) op het verkeerde been gezet en onnodig bang gemaakt dan wel aan het twijfelen gebracht. De onderzoekers kunnen beter op zoek gaan naar de oorzaak van hoge B12-spiegels zonder dat B12-suppletie wordt genomen. B12-suppletie in de natuurlijke vorm (methyl of adenosyl cobalamine) is veilig en als je daar al teveel van zou innemen plas je dit gewoon uit. B12 tekort is een veel voorkomend probleem dat wij vaak zien in onze praktijk. Daarom meten wij bij vermoeden eerst de B12-bloedwaarden en zetten vervolgens de actieve vormen van B12 in. Als klachten zich na 8 weken als sneeuw voor de zon oplossen, dan weten wij voldoende...

Terug naar nieuwsoverzicht