Nieuws

Ons nieuws voor jou...

Colon Hydrotherapie

Door: Tessa van der Steen

Steeds meer mensen kampen met darmklachten. Buik- en huidklachten zijn in onze praktijk orde van de dag. Naast gezonde voeding, het opsporen van voedselintoleranties en het herstellen van symbiose in de darmen, kan een darmspoeling uitkomst bieden. Een darmspoeling heeft een diepgaand en zuiverend effect op de dikke darm. Een hoge darmspoeling, ook wel colon hydrotherapie genoemd, zorgt voor een reiniging van de darmen, waardoor darmproblemen sterk kunnen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen

 

Wat is een darmspoeling?

Tijdens een darmspoeling krijgt de gehele dikke darm een diepe reiniging. Vaak komt met de dagelijkse ontlasting niet alles naar buiten. Wanneer je een darmspoeling ondergaat, worden ook de aangekoekte resten oude, harde ontlasting van de darmwand gereinigd.

Vaak wordt gedacht dat een darmspoeling hetzelfde is als een klysma. Het grote verschil tussen een klysma en een darmspoeling is dat het water bij een klysma niet zo hoog in de dikke darm komt als bij een darmspoeling.

Onze levensstijl is er de oorzaak van dat ons lichaam zeer sterk verontreinigd raakt. Vooral verkeerde voeding, stress, alcohol of medicijngebruik leveren hieraan hun bijdrage. Wanneer afvalstoffen zich in de darmen opstapelen, blijven deze in het lichaam en neemt de toxische lading in de darmen toe. De term prikkelbare darm is een veelgebruikte diagnose die door artsen wordt gegeven, maar eigenlijk nietszeggend is. Want wat is de oorzaak van deze overprikkelde darm?

Overige klachten kunnen zijn:

  • Opgeblazen gevoel
  • buikpijn
  • diarree en obstipatie
  • spastische darm, prikkelbare darm
  • huiduitslag, eczeem, psoriasis
  • hoofdpijn, lage rugpijn, blaasklachten
  • vermoeidheid en concentratiestoornissen
  • gewrichtsklachten
  • overgewicht
  • candida
  • hoge bloeddruk, slapeloosheid

De dikke darm speelt de meest belangrijke rol bij het uitscheiden van gifstoffen. Door een darmspoeling wordt de peristaltische beweging ( golfbeweging ) van de darm gestimuleerd en gereguleerd.

Naast alcohol en medicijn gebruik kunnen ook stress en emoties zorgen voor buikklachten. Een darmspoeling kan zorgen voor een stukje ontspanning en het verhelpen van de buikklachten.
Emotionele blokkades kunnen in balans gebracht worden.

 

De behandeling

De cliënt ligt op de zij met een handdoek over hem/haar heen. Er wordt een canule in de anus aangebracht waar 2 slangetjes aan vastzitten. De uiteinden van deze slangen worden vast gemaakt aan het darmspoel apparaat. De dunne slang is om lauw water onder lage druk in de dikke darm te brengen, de dikkere slang is om alle afvalstoffen weer naar buiten te voeren. Na het inbrengen gaat de cliënt op de rug liggen, wordt toegedekt en de therapie kan beginnen. Naar gelang het water het lichaam binnenkomt, begint de therapeut met een massage. Zij kan precies voelen op welke plekken van de darm je (onbewust) 'vasthoudt'. Ook kan zij je vertellen wat de emotie is die gekoppeld is aan het deel waar jij vasthoudt. Zo is er een gedeelte dat staat voor 'gal en de lever'. Wanneer je iets op je lever hebt zal ze je vertellen dat je daaraan kunt werken om de darm op deze manier te ontlasten.

Vasten voor een darmspoeling?

Het is niet persé nodig om te vasten. Op de dag van de spoeling kan u een lichte maaltijd gebruiken. Bent u gewend om te vasten dan is het goed om de derde dag en de laatste dag van de kuur een darmspoeling te doen.

Kan iedereen een darmspoeling doen?

Bijna iedereen kan een darmspoeling doen, maar let op er zijn sommige contra-indicaties. De praktijk waar wij mee samenwerken spoelt niet in geval van:

  • Een acute fase van de ziekte van Crohn
  • diverticulitis
  • colitis ulcerosa
  • de eerste 3 maanden van de zwangerschap

Zij geven aan:
Mocht er twijfel zijn, informeert u dan bij uw behandelend arts.

Hoeveel spoelingen zijn er nodig?
Wij adviseren om minimaal drie spoelingen te doen, deze kunnen drie weken achter elkaar gedaan worden. Soms is het te adviseren om meerdere keren per week een spoeling te doen. Aan de hand van de klachten kunnen meerdere spoelingen geadviseerd worden.

Zijn er bijwerkingen na de spoeling?
In de meeste gevallen voelt men zich “lichter” en “fitter”. In enkele gevallen kan men in het begin wat zweverig zijn. Ook kan er hoofpijn en vermoeidheid optreden. Na de behandeling drinkt men kruidenthee of water en dan verdwijnen de meeste klachten weer.

Raak je alle goede darmflora kwijt?
Het grootste gedeelte van de darmflora is gehecht aan de darmwand en zal niet snel loslaten. Er zullen wel wat goede bacteriën weggespoeld worden. Daarom krijgt u aan het einde van de behandeling probiotica toegediend ( goede bacteriën ). Het is verstandig om na de behandeling een kuurtje van probiotica thuis te gebruiken

Wat is het verschil tussen een klysma en een darmspoeling?
Een klysma laat het water snel in de darm lopen, maar reinigt alleen het laatste deel van de dikke darm. Bij de darmspoeling loopt het water onder zeer lage druk in de darm, maar komt tot aan de dunne darm. Dus de gehele dikke darm wordt gereinigd.

Je kunt een darmspoeling doen met als afsluiting een koffie klysma. Een koffie klysma zorgt voor extra ondersteuning in het verwijderen van de toxische stoffen uit de lever. De lever speelt een belangrijke rol bij een heleboel aandoeningen. Bij veel van deze aandoeningen is de lever overbelast en moet gereinigd worden. De koffie wordt via de bloedbaan opgenomen in het lichaam en komt hierdoor bij de lever terecht.

 

Waar kun je voor een hoge darmspoeling terecht:

Amsterdam:

The Body Tuning Clinic - J. Luijkenstraat 40 sous

Fresh Health – Parnassusweg 33, Amsterdam


Den Bosch:

Lily Valkenburg -  Gezondheidscentrum Lage Leun, Kraanvogellaan 13, Den BoshK

Terug naar nieuwsoverzicht