Nieuws

Ons nieuws voor jou...

Bijniervermoeidheid


Door Tessa van der Steen


We hebben allemaal wel eens te maken met stress. Maar indien je te lang onder stress moet functioneren, kan er een probleem ontstaan in de hormoonproductie. Onze bijnieren produceren een aantal hormonen, waarvan cortisol, ook wel het stress hormoon genoemd, er een is.

Cortisol is een functionele stof, we hebben het in de ochtend nodig om energiek uit bed te stappen en om adequaat te reageren als er gevaar dreigt. Kortdurende cortisol verhoging verbetert de hersenwerking, maar een langdurige verhoging heeft juist een negatief effect op de hersenen en het lichaam.

Wanneer je structureel een te hoog cortisolniveau hebt kun je te maken krijgen met negatieve effecten:

een gestoorde slaapcyclus
moeilijk op gang komen in de ochtend
moeizaam in slaap komen
gewichtsfluctuaties
hoofdpijn
voedselintoleranties of allergieën
huidproblemen
hoge bloeddruk
slechte wondgenezing
botverlies
spierverlies
dunner wordende huid
insuline resistentie
depressieve gevoelens

Een structureel te hoog cortisolniveau in het lichaam wordt vaak gevolgd door cortisol-resistentie of een structureel laag cortisolniveau. Dit noemen we bijniervermoeidheid en in een vergevorderde fase: bijnieruitputting. De voelbare gevolgen van stress uiten zich in eerste instantie in een verslaving aan nog meer stressprikkels omdat deze een energieboost geven. Naderhand geraakt de energie uitgeput, vermindert de drive en verhoogt de vermoeidheid. Uiteindelijk is een bijnieruitputting het resultaat. 

In geval van bijnierproblemen is het belangrijk de oorzaak van de stress te achterhalen, voldoende rust te nemen en het lichaam aan te sterken met bijnierondersteunende supplementen. De combinatie Cytozyme AD en Bio Ashwagandha helpt het lichaam om beter om te gaan met fysiologische en psychologische stress. Cytozyme voedt de bijnieren en zorgt dat deze weer beter gaan functioneren, Bio Ashwagandha heeft een normaliserende, toniserende en revitaliserende werking op het lichaam.

Terug naar nieuwsoverzicht