Nieuws

Ons nieuws voor jou...

Antioxidanten beschermen tegen oxidatie

Antioxidant betekent letterlijk ‘tegen oxidatie’. Oxidatie is een verouderingsproces onder invloed van zuurstof. In ons lichaam vindt oxidatie plaats door de verbranding van voedingstoffen, maar ook wanneer we ons lichamelijk inspannen. Tijdens dit oxidatieproces komen er vrije radicalen vrij. Dit zijn agressieve stoffen die cellen kunnen beschadigen. Deze vrije radicalen horen bij de biologische processen in ons lichaam, maar een teveel kan schade toebrengen. Dit noemen we oxidatieve stress. Er zijn ook externe processen die oxidatieve stress veroorzaken: vliegen, roken, alcoholgebruik of langdurige blootstelling aan beeldschermen en uv-straling. Ook overgewicht kan ervoor zorgen dat er meer vrije radicalen worden aangemaakt. Daarnaast hebben lichaamsvreemde stoffen ook een negatief effect: medicijnen, milieuverontreiniging, chemische toevoegingen aan ons voedsel zoals pesticiden.

Vitamine B1, B2, B6, C, E, ijzer en selenium, astaxanthine, glutathion en co-enzym Q10 zijn antioxidanten. Ze beschermen onze cellen, weefsels en organen. Een goede balans tussen vrije radicalen en antioxidanten in ons lichaam is dan ook erg belangrijk. Hiermee wordt onder andere veroudering tegengegaan. Tegen de tijd dat we de middelbare leeftijd bereiken, zijn onze ogen meer dan een miljard seconden blootgesteld aan vrije radicalen die oxidatieve stress veroorzaken. De krachtigste antioxidant is een rode alg met de naam: astaxanthine.
 

Astaxanthine tegen oxidatieve stress

Astaxanthine is een carotenoïde met krachtige antioxiderende eigenschappen. De stof speelt daarmee een rol bij het beschermen van cellen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress.

Uit studies blijkt dat astaxanthine 10 keer krachtiger is dan de carotenoïden zeaxanthine, luteïne en bètacaroteen. En maar liefst 100 keer krachtiger dan vitamine E. 

Door de moleculaire structuur kan astaxanthine zowel binnen als buiten de celwanden functioneren. Hierdoor kan het een betere bescherming bieden dan antioxidanten die enkel binnen óf buiten de cellen werken.


Astaxanthine bij oogaandoeningen

Antioxidanten zoals vitamine A en andere carotenoïden verminderen het risico op ouderdomsgerelateerde oogziekten zoals staar en glaucoom.

Astaxanthine heeft het unieke vermogen om zowel de bloed-hersenbarrière als de bloed-netvliesbarrière te passeren. Hierdoor kan de antioxidant zich afzetten op de macula van het oog en daarmee ondersteuning en bescherming bieden aan de cellen die verantwoordelijk zijn voor het gezichtsvermogen.

 

Astaxanthine bij oogvermoeidheid

Oogvermoeidheid is in onze moderne tijd vrijwel normaal geworden als gevolg van onze dagelijkse schermbelasting. Onze ogen worden blootgesteld aan hoge niveaus van blauw licht vanuit beeldschermen van laptops, smartphones en tablets maar ook vanuit LED verlichting.

Dagelijks uren naar een scherm staren heeft een negatieve invloed op onze ogen en kan vermoeidheid, pijn, wazig zicht en droogheid veroorzaken. Onderzoekers ontdekten dat astaxanthine de symptomen van vermoeide ogen kan verlichten. 

 

Dosering en gebruik

Je kunt dagelijks 100 gram dieprode wilde Sockeye zalm eten, wat 4 mg astaxanthine oplevert. Maar wie eet er dagelijks wilde zalm? Een goed alternatief is een supplement met 4 mg astaxanthine. Dit is een mooie onderhoudsdosering en goede bescherming tegen zonnebrand. Mensen die veel van hun lichaam vergen, zoals sporters of mensen die veel buiten zijn, hebben 12 mg per dag nodig. Om oogschade door beeldschermen te beperken, adviseren wij ook om 12 mg astaxanthine per dag in te nemen. 


De inname van astaxanthine kan zowel op lege maag als bij een maaltijd. Ons lichaam kan 12 mg in 1x opnemen, maar je kunt ook 3x per dag 4 mg nemen.


Heb je nog vragen over antioxidanten?
Mail dan naar: info@yourhealthcoach.nl

Terug naar nieuwsoverzicht